Asiel Leerdam

De asielwerkzaamheden onder deze naam begonnen al in 1946. Als een klein asieltje van de „Dierenbescherming afdeling Leerdam“, in een langzaamaan groter wordend opvanghuis aan de Lingedijk te Leerdam. 45 jaar later is dat opvanghuis te oud en te bouwvallig geworden, het wordt door alle partijen afgekeurd.

Na een strijd van bijna 10 jaar wordt een heel nieuw ruim modern asiel gebouwd aan de Koenderseweg te Leerdam. Deze opent haar poorten op 1 oktober 1999. De Dierenbescherming brengt dit nieuwe asiel tevens onder in een aparte stichting, hoofdzakelijk vanwege de aangegane schulden en verkregen subsidies om het te bouwen.

Zwervers worden als „gevonden voorwerp“ in opdracht van de betrokken gemeente opgevangen en verzorgd inclusief de nodige medische verzorging. Ons Dierentehuis voert de opvang van zwerfdieren uit voor de gemeenten: Vijfheerenlanden en Culemborg.

Uiteraard wordt als eerste stap getracht de baas te vinden, de meer en meer ingevoerde honden- of kattenchip helpt daarbij. Is de baas na 2 weken – de wettelijk voorgeschreven wachttermijn – nog niet gelokaliseerd, dan gaat het dierentehuis op zoek naar een nieuwe baas. Voor afstandsdieren gaan we dat gelijk proberen.

De voordelen van een asieldier Als u overweegt een hond of kat als huisgenoot te nemen, denk dan eerst eens aan een asieldier. Asieldieren hebben veel voordelen.

• Allereerst is nergens de keuze zo groot. • Er is vaak al veel bekend over het karakter en de gezondheid van het dier en dit maakt het mogelijk een dier te vinden dat precies bij uw wensen en huiselijke omstandigheden past. • Verder zijn alle dieren al ingeënt en zijn meestal alle katten onvruchtbaar gemaakt. • Daarnaast zijn asieldieren voorzien van een tatoeage of chip, zodat verdwaalde dieren weer gauw kunnen worden opgespoord. • Als een dier geplaatst is, wordt later vaak gecontroleerd of zowel het dier als de nieuwe baas tevreden zijn. • U helpt het ‚overschot‘ van met name katten verminderen. • Het grootste voordeel is echter wel dat u een ontheemde hond of kat weer een eigen plekje kunt geven!

Gelukkig, dankzij uw hulp, krijgt een groot gedeelte van onze asieldieren een nieuwe kans! Maar ons werk is nooit af en daarom verwijzen wij u telkens weer naar het overzicht met een groot gedeelte van onze dieren. Staat er geen dier bij wat u aanspreekt, neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs, u bent altijd van harte welkom.

Ontwerp en realisatie: Aemotion.com